bg_galerie-cokolady_02.jpg, 427kB
 
ilustrace_teta-ze-stokravy_02.png, 301kB

Teta ze Štokravy by doporučila čokoládu AJALA…

Skutečná nešizená čokoláda

Ale samozřejmě, v Galerii čokolády nemůže chybět i skutečná čokoláda. Návštěvník přece musí poznat, jak voní, chutná, čokoláda, jež není ošizená.

Jak bych mohla poukazovat na všechny fauly některých výrobců čokolády, právě té, která je nabízena ve všech supermarketech a většině čokolaterií, kdybych nebyla schopna ukázat a nabídnout skutečnou a poctivou čokoládu?

Galerii čokolády jsem vetkla hlavní úkol:

sdělovat lidem pravdu o čokoládě. A protože nechceme jen teoretizovat, rozhodli jsme se najít dodavatele čokolády, která se nejvíce podobá té původní, jakou znali staří Mayové či jejich nástupci, Aztékové a jak ji poznali příslušníci španělské konquisty a postupně další Evropané. Čokoláda nebyla a není výsadou Švýcarů, Belgičanů či Italů.

Hledala jsem tedy čokoládu, jež by:

  • byla vyrobena v české manufaktuře ctící tradice slavných prvorepublikových čokolatierů – zejména poctivost a úctu k ‚daru bohů‘ – čokoládě i zákazníkovi
  • byla vyrobena podle starých receptur, nebo se jim co nejvíce blížila
  • byla vyrobena z bobů vypěstovaných v plodech nejvzácenější, původní odrůdy kakaa – Criollo
  • byla vyrobena z bobů vypěstovaných na plantážích, jež za práci poctivě platí, nezaměstnávají děti a nevyužívají práce otroků
  • byla vyrobena bez levných či škodlivých náhražek

Po usilovném pátrání jsem objevila firmu ajala s.r.o. – malou brněnskou manufakturu, která odpovídá všem požadavkům výběru, klade důraz na kvalitu a nárokuje si jen přiměřený zisk… Mám tedy tu čest, představit vám značku čokolády AJALA CHOCOLATE, o níž lze bez nadsázky říci: tak má chutnat čokoláda.

logo_ajala_01.png, 13kB

Co o sobě ajala chocolate říká?

Cituji čokolatiera Filipa Teplého,
majitele firmy ajala s.r.o.:

„Jsme malá čokoládová manufaktura z Brna. Naším cílem je pokusit se znovu ukázat, jak doopravdy chutná čokoláda. Naši čokoládu připravujeme pouze z kakaových bobů a panely (sušená třtinová šťáva) nepřidáváme žádné další čokoládové máslo, žádné jiné tuky nebo zjemňovadla typu sojový lecitin nebo mléko. Snažíme se vyzdvihnout chuť kakaových bobů a dát lidem možnost ochutnat i variace s kořením a oříšky.

Ajala znamená v majském jazyce probuzení, chceme v lidech vyvolávat podobné pocity po ochutnání naší čokolády, vyvolat v nich překvapení, zvědavost, zamyšlení. Používáme původní odrůdu kakaových bobů criollo, která je v dnešní době již velmi vzácná a tvoří max. 3 % světové produkce kakaových bobů. Tuto odrůdu používali Majové a Aztékové ke svým obřadům.

Naše metoda zpracování se blíží metodám, kdy se čokoláda začínala vyrábět. Kakaové boby meleme žulovými kameny, ručně temperujeme a balíme do ručně tištěných Calico papírů s prvorepublikovými vzory, tímto chceme také odkázat na velkou tradici výroby čokolády a cukrovinek v Československu, za první republiky bylo Československo 3. největší zpracovatel kakaových bobů na světě.“


Z produkce manufaktury ajala tedy nabízím:

  • Tmavou čokoládu 70 %
  • Rustikální čokoládu. Je připravována podle postupů, které se používaly ve Španělsku a Itálii od 16. do cca 19. století. Zásadní rozdíl od klasické přípravy je, že čokoláda se mele velmi krátce – cca 13 hodin a panela se přidává až po temperaci, tudíž je struktura cukru zachována a chutě se míchají až v ústech, tím vzniká velmi zajímavý chuťový zážitek.

Další čokolády jsou pak doplněny oříšky:

  • kakaovými nibsy (nadrcené kakaové boby)
  • mandlemi
  • vlašskými ořechy
  • pekanovými ořechy

Nelze pominout čokolády s příchutěmi:

  • s kávou
  • s chilli
  • s pepřem
  • s mořskou solí

A konečně nabízím také domácí horkou čokoládu:

  • Šálek paní Isabely

Všechny čokolády ajala jsou bez lepku, mléka a jsou 100% veganské. Minimálni trvanlivost našich čokolád je 1 rok.

Na hlavním obrázku stránky je spodní strana čokolády s nibsy.

ajala_doublshot_perspektiva_2.png, 524kB

… ajala znamená probuzení.

… a takové jsou pocity toho, kdo poprvé ochutná…

logo_ajala_02.png, 6,6kB

Jaký zážitek čeká gourmeta, chystá-li se ochutnat skutečnou čokoládu od AJALA CHOCOLATE?



ajala chocolate – čokoláda tmavá, bez příměsíTmavá

Dělení na hořkou a tu jinou, tedy třeba mléčnou, či bílou, ve světě skutečné čokolády, tím spíše čokolády z bobů odrůdy Criollo, neplatí. Čokoláda ajala je tmavá. Není ani v pravém smyslu slova hořká. Boby Criollo totiž neobsahují množství tříslovin, jaké se nacházejí v bobech šlechtěnců, Forastero a Trinitario, které na světovém trhu s čokoládou zaujímají dominantní místo: 97 %. Tmavá čokoláda ajala je prostě ‚tmavá‘. Samotný fakt, že je vyrobena z bobů původní a nejvzácnější odrůdy kakaovníku, ji předurčuje být pochoutkou excelentní směsice chutí, kterých se ostatním čokoládám nedostává. Je v ní to, co v ní příroda či Bůh – chcete-li, chtěli mít. Uvádí se, že boby Criollo obsahují na 400 různých chutí a jediným omezením může být jen hranice vnímavosti gourmeta. AJALA CHOCOLATE při výrobě svých čokolád používá k jemnému doslazení panelu ekvádorské provenience. Tato sušená třtinová šťáva čokoládě dodává jemnou nasládlost, ale i další jemné chutě… Protože nejde o rafinovaný cukr, ať už bílý, nebo hnědý, nemůže být ani řeč o neblahém vlivu na lidský organismus.


 

ajala chocolate – čokoláda rustikálníRustikální

Tato čokoláda, na první ochutnání nepůsobí právě nejjemněji: Milovníka čokolády, zvyklého na velejemnou pochoutku, překvapí množství velice drobných krystalků sušené třtinové šťávy rozptýlených v její hmotě. Panela – třtinová šťáva – vyniká větší škálou chutí i vůní, než např. hnědý cukr. Této vlastnosti bylo využito v případě této čokolády poněkud rafinovaně: Do kakaové masy byla vpravena před posledním zchlazením v procesu kalení (též známého jako temperování). Nebylo jí dovoleno, aby se ve hmotě kakaa rozpustila a s ním splynula. Jakmile se tedy čokoláda v ústech začne tavit a krystalky se rozpouštějí, uvolní nečekané chutě a tepve nyní dochází k jejich mísení s chutěmi kakaa. Zásadní rozdíl od klasické přípravy ale, spočívá ve mletí: kakaové boby jsou mlety velmi krátkou dobu – jen okolo 13 hodin. Tento postup byl běžný ve Španělsku a Itálii od 16. do 19. století. Rustikální čokoláda ajala se nejvíce podobá původní čokoládě.


 

ajala chocolate – čokoláda tmavá, s chilliiChilli

Chilli, to je klasika. Je známo, že čokoláda byla od nepaměti různě dochucována. AJALA CHOCOLATE tuto pochoutku staví na své technologii zpracování čokolády, takže jde o Tmavou čokoládu ochucenou tímto známým kořením. Myslíte, že chilli k čokoládě nejde, ale mýlíte se. Čekáte, že čokoláda s tímto kořením bude pálivá, ale není tomu tak. Je lahodná. Zkoumejte v ústech tu chuť a vychutnávejte poctivě každé sousto. Zjistíte, že vůbec čokoládě neubírá její chutě, nepřebíjí je, ale doplňuje. Zážitek z chutnání čokolády s kayenským pepřem, jak se chilli také nazývá, lze přirovnat polknutí doušku jemného likéru: velmi jemný říz alkoholu vytváří pozadí té hlavní chuti, podle níž si likér vybíráte… Pálivost čokolády s chilli je spíše tušená a čokoláda s chilli často chutná i dětem. Jediným důvodem, proč si tuto čokoládu odepřít tak může být jen alergie na capsaicin. Na druhou stranu nelze nepřipomenout, že podobně, jako theobromin, také capsaicin je mocným antioxidantem a ve svém rejstříku také on má anticancerogenní účinky…
     
     


 

ajala chocolate – čokoláda tmavá, s mořskou solíMořská sůl

Nesmysl! zvolá ten asertivní a ostatní se usmívají a myslejí si své… Slanou čokoládu bych nejedl…

To byste ovšem o hodně přišli! Krystalky soli rozptýlené, ne rozpuštěné, ve hmotě Tmavé čokolády působí nečekané překvapení: Máte pocit, jakoby, při tavení čokolády v ústech, ve chvíli, kdy se uvolní z jejího zajetí, vybuchovaly! Cítíte lehoučké ochlazení v místě, kde se dotýkají sliznice a místo slanosti vnímáte kyselost, jež je vzápětí vystřídána sladkostí. Tak jsou vaše chuťové pohárky zmateny! Můžete přemýšlet, jaký džem vám tahle chuť připomíná… Abyste v této čokoládě našli slanost, musíte jí chutnat více a pořádně se soustředit… Pro velkou řadu gourmetů je tento „druh“ čokolády opravdu No. 1…


 

ajala chocolate – čokoláda tmavá, s mandlemiMandle

V ajala chocolate nalijí Tmavou čokoládu do formy a nechají v ní vykoupat jen opravdu pěkné, pečlivě vybrané mandle. Nic mimořádného. Tohle přece dělá každý, kdo vyrábí čokoládu s mandlemi. Chyba lávky: k tomu, abyste zakusili dokonalou kombinaci dobrých mandlí a čokolády a pro své smysly z ní vytěžili maximum možného, potřebujete kromě kvalitních, dobře skladovaných a pečlivě vybraných mandlí, jako základ, čokoládu s dobrým rodokmenem. Volba je jasná: Criollo. I netrénovaný jazýček pozná ten veliký rozdíl… A protože každý ví, že ty nejvýraznější chutě mandlí jsou ukryty ve slupce, v této čokoládě jsou mandličky neloupané.


 

ajala chocolate – čokoláda tmavá, s vlašskými ořechy Vlašské ořechy

V případě vlašských ořechů je opravdu velmi důležitá jejich kvalita. Často bývají tuze hořké, až svíravé. V AJALA CHOCOLATE je každý detail důležitý, takže jen ty nejlepší ořechy jsou hodny spojení s Pokrmem bohů a opět: jemná chuť dobrého oříšku se ve společnosti nesčetných chutí bobů Criollo, Tmavé čokolády, snoubí v nevšední zážitek.
       
           


 

ajala chocolate – čokoláda tmavá, s pekanovými ořechyPekany

Tyto „americké vlašáky“ jsou o poznání jemnější, než ty známé české ořechy a ve spojení s Tmavou čokoládou, do níž je v ajala chocolate prsty čokolatiéra ponoří, tvoří zcela nový zážitek. Ocení je hlavně děti, které často vlašské ořechy odmítají…


 

ajala chocolate – čokoláda tmavá, s pepřem TellischerryPepř

Tmavá čokoláda poprášená mletým pepřem je na první pohled celkem předvídatelná kombinace. Při ochutnání a poctivém soustředění se na všechny škály chutí, které gourmet zažívá s každým soustem rozpouštějícím se v jeho ústech, má pocit, že nemůže skončit… I tahle čokoláda je jako čas: snadno a rychle se spotřebuje a člověk ještě nezažil všechno, co by bylo možné a příjemné. Naštěstí, tento život můžete žít znovu a znovu a znovu… A pokaždé, když se k ní vrátíte příště, zjišťujete nové chutě, na něž se minule nedostalo. Velmi zajímavý zážitek…


 

ajala chocolate – čokoláda tmavá, s drcenými kakaovými bobyS nibsy

V životě čokoládového gourmeta nemůže být už nic více „echt“, chce-li chutnat to, čemu daly život ruce čokolatiéra. Tmavá čokoláda a v ní ponořené kousky potlučených kakaových bobů stejné „rasy“, tedy Criollo. Kousky 100% čokolády v tabulce čokolády 70 %. Pro ty, kteří dosud neochutnali samotné pražené kakaové boby, je tohle něco jako námluvy: A opravdu, velice rychle a snadno se zamilujete. Kakaové boby se stanou napříště gourmetovou milenkou, od níž se rád čas od času vrátí do mateřské náruče klasické čokolády…


 

Šálek paní Isabely

ajala_salek-pani-isabely_01_sm.png, 303kB

~ domácí horká čokoláda

No, ani toto nemůžete minout bez povšimnutí: Poctivá horká čokoláda podle receptury Tecupuitzin Tecuichpo Isabely Moctezumy Ixlaxochitl de Cortes, dcery posledního aztéckého císaře Moctezumy II. zavražděného španělskými konqiustadory. Sami si ji připravte. Potřebujete k tomu nugetu tmavé netemperované čokolády ajala. Prodávám je o hmotnosti 25 g, což vystačí na půl šálku a konzistenci velmi hustého medu.

Jak ji připravit? Navštivte nás můžeme vám to i ukázat :)




Za nabídky čokolatierů umístit v Galerii čokolády své produkty, děkuji, ale nemám v úmyslu prodávat zde další značku. Chcete-li však uspořádat jednorázovou časově ohraničenou výstavu, případně výstavu s degustací, můžeme se domluvit. Podmínkou je poctivost čokolády. Promiňte, ale výrobky obsahující palmový olej, či jiné náhražky, stužovadla a jiné nepřirozené přísady, čokolády u nichž bylo manipulováno s přirozeným množstvím kakaového másla a nebo čokolády s nejasným původem suroviny – kakaa, či původem z otrokářských plantáží, v Galerii čokolády místo nemají.




Ve své Galerii čokolády nabízím samozřejmě i kakaové boby, ovšemže rovněž odrůdy Criollo. Pražené i nepražené. Pro srovnání tady můžete ochutnat i boby vyšlechtěné odrůdy Forastero (konkrétně zde mám ekvádorskou Arribu, jež, ačkoli je ‚národním pokladem‘ Ekvádoru, s boby Criollo se srovnávat nemůže :).

Originální táborský suvenýr V Galerii čokolády je místo pro jeden kočárek V Táboře jsme výhradním prodejcem čokolády AJALA V Galerii čokolády zakoupíte čokoládové nugety pro přípravu lahodného nápoje Výklad o historii čokolády, pěstování kakaa a výrobě čokolády Promiňte, pejsci do Galerie čokolády ‚po vlastních‘ nesmějí… Poslední sousto svačinky dojezte, než vstoupíte :) Pro značku fértrejdové kávy PURO jsme v Táboře výhradním partnerem. Chcete-li si u nás fotit, můžete, bez stativu a jen pro soukromou potřebu. Objekt Galerie čokolády je monitorován kamerami.
 

 

KONTAKTY

    Dotazy: 737 366 725

    Zakázky a kurzy (včetně Čokohrátek):
    601 157 671

    Než zavoláte:

  • Otevřeno je 9—19 hod. každý den.
  • Na Čokohrátky se nemusíte objednávat,
    rovnou přijďte :). (Neplatí pro větší skupiny.)
  • Vstupné je dobrovolné
 

Naši partneři:

 
Sochy kakaových plodů v expozici Český „čokoládový“ šperk ve společnosti imitací roksů Pokušení ovocných chutí.
Šperky, Renata Batrůňková—Mojžíšová
Sochy, Sebastian Baldrian—Lomenski
 

Nahoru