1. galerie věnovaná čokoládě

    V Galerii čokolády uvidíte: (nebo zažijete)

  • Expozici věnovanou čokoládě
  • Poznáte jak se dělá, jak vypadá a jak chutná skutečná čokoláda
  • Stálou výstavu ‚čokošperků‘
  • Užité umění inspirované čokoládou a pamlsky
  • Miniatury
  • Společenské hry
  • Originální suvenýry, upomínkové předměty a dárky, jaké jinde nikde neuvidíte
  • Speciálně táborské suvenýry, které tu děláme my
  • Ručně kreslené a malované pohlednice
  • Kreativní kurzy pro děti
  • Kreativní kurzy pro dospělé
  • Chalkboardart
  • Autorská čtení
  • Výstavy podle příležitostí
  • Ochutnávky

Na začátku byla „jen“ moje umělecká tvorba. Malovala jsem – především akvarely – a jako téma své tvorby jsem vzala zátiší inspirovaná sladkými dobrotami. Dorty, zákusky a nakonec i čokoláda, pralinky. Bavilo mě vymýšlet design čokoládových bonbónů, takže jsem se postupně soustředila jen na toto téma.

Časem přišla ke slovu „3D“ tvorba: pustila jsem se do šperků, pracovala jsem s polymerem ale i jinými materiály a technikami i rošíření tématu tvorby o oblast „cukrařiny“.

Díky tomu, že jsem mohla velmi blízce nahlédnout pod pokličku světa obchodu s čokoládou, zjistila jsem, jak je tento „svět“ velmi krutý a neférový a navíc, že nám v Čechách zdaleka vůbec není vzdálený… Rozhodla jsem se studovat tuto problematiku a své poznatky sdílet. Svým způsobem, tím co umím. Jak snadná či nesnadná cesta to byla, je řečeno jinde. Nyní jsme tedy v Galerii čokolády…

 

Duch galerie

Vznosně řečeno Galerie čokolády adoruje čokoládu, tento historický dar daný lidstvu Bohem či Matkou přírodou.

Za cíl si klade vyzdvihnout pohled na tento fenomén, který preferuje méně konzumní přístup: čokoláda byla vždy vzácností, klenotem mezi dobrotami, který by měl být držen v úctě a neměl by být symbolem otrocké práce jedněch a astronomických zisků druhých. A konečně Galerie čokolády také varuje v těchto souvislostech před bezbřehým plýtváním…

Úlohou projektu galerie je tedy příspěvek k osvětě a popularizaci hnutí Fairtrade hravou formou a především směrem k dětem, které již jsou konzumenty a v budoucnu budou mít vliv na utváření postojů solidarity, férového přístupu v globální situaci lidských práv, jež jsou i dnes velmi významně přehlížena paradoxně právě na trhu s čokoládou…

Naše svědomí

Využívání bezvýchodné situace dělníků na kakaových plantážích pro otrockou práci a obchod s dětmi, jako levnou pracovní silou, není jediným problémem obchodu s čokoládou. Na druhé straně tohoto řetězu je spotřebitel, jenž je výrobci čokolády klamán a okrádán. Proto se snažím své návštěvníky seznámit s praktikami drtivé většiny výrobců čokolády. Poukazujeme zde na pančování – pomocí levných náhražek, či prostředků, které zkracují proces zpracování a snižují tak výrazně náklady výrobce ale i její hodnotu, přesto, že je vydávána za kvalitní. V obchodních řetězcích se pak hrou s nadhodnoceným zbožím a slevami vytváří dojem, že čokoláda je levná záležitost…

Galerie čokolády není prodejna
čokolády, nebo cukrárna

Často se na mě obracejí výrobci čokolády, aby mohli umístit své zboží do Galerie čokolády v domění, že se jedná o klasickou prodejnu s tímto zaměřením. Není tomu tak. Prodávám zde výsledky své tvorby, čímž provoz galerie financuji a současně jsou všechny výtvory také exponáty.

A když tu uvidíte čokoládovou figurku, perníkovou chaloupku, desítky krásných pralinek, vězte, že to jsou jen dokonalé napodobeniny, jež vyrábím zde ve své dílně. Některé třeba od skutečných nerozeznáte. V mé galerii se čokoládou nezmatláte, leda by to bylo nedopatřením. Opravdu ji chováme v patřičné úctě :).

Když už čokoláda, tak čokoláda

Ale samozřejmě, v Galerii čokolády nemůže chybět i skutečná čokoláda. Návštěvník přece musí poznat, jak voní, chutná, čokoláda, jež není ošizená.

A jedním z exponátů, který se vztahuje právě k výkladu o poctivé čokoládě, je ta, jež těmto nárokům vrchovatě vyhovuje, tedy kromě toho, že je vynikající i chuťově. Na začátku jsem hledala ‚něco extra‘, čokoládu, o níž budu moci říci, že je to to nejlepší, co jsem kdy ochutnala. Nu a mám ji. AJALA. Seznamte se :). Krom toho, že vyhovuje kritériím, jež jsem si po studiu ‚čokoládové problematiky‘ vytkla, je bezkonkurenčně nejlepší čokoládou na českém trhu.

Návštěvami nerůznějších cukráren a podobných zařízení zmatený návštěvník se u nás tedy dozví nejen to, co jsou skutečně kakaové boby, ale i že hrouda palmového tuku a cukru s éčky ve skutečností čokoládou není, i kdyby v ní byly špetky kakaa třeba tři… :)

Ke kořenům

Historie čokolády, zejména v posledních dvou stech letech, je historií vynálezů a zdokonalování technologie výroby, jak může každý číst i slyšet od řady ‚zasvěcených‘. Tito odborníci, namnoze výrobci, však zamlčují jedno: drtivá většina vynálezů a zdokonalení čokoládě nepřinesly vylepšení chuti či kvality, ale intenzifikaci výroby a obchodu a to většinou právě na úkor kvality. Hybným motorem je maximalizace zisku.

Proto jsem chtěla ukázat, že ‚to původní‘ je také to lepší. Dobrou zprávou je, že tu mám čokoládu vyrobenou z bobů kakaovníku pěstovaných v permakultuře.

A víc už neprozradím :).

 

„Cukrárnička“ U Kouzelné pralinky

Ilustrace z prvního vydání knížky Tajemství poslední pralinky 2013

Protože v Galerii čokolády také představuji literární tvorbu svého muže pro děti, součástí expozice Galerie čokolády je i funkční replika cukrárničky U Kouzelné pralinky o níž se píše v jedné z čokoládových pohádek mého manžela Tajemství poslední pralinky.

Jí využívám k prodeji svých výtvorů, které pravděpodobně imitují skutečnou čokoládu a cukrovinky, jež v oné pohádce prodává moje dvojnice… :).

Myslím, že není o čem přemýšlet. Galerii čokolády prostě navštívit musíte, chcete-li zažít její pohádkovou atmosféru.